Skip to main content
Laden Agenda punten

« Alle Agenda punten

  • Dit agenda is voorbij.

Nederlandse Veteranendag dit jaar weer anders

26 juni 2021

Geen medaille-uitreiking, geen defilé, geen groot Malieveld

De contouren voor de Veteranendag 2021 beginnen zich af te tekenen. Daaruit blijkt dat het Nationaal Comité Veteranendag helaas weer heeft moeten besluiten alleen een aangepast programma te gaan organiseren op zaterdag 26 juni in Den Haag.  Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning en geen grote bijeenkomst op het Malieveld. De verwachting is dat zulke publieksevenementen in die periode nog niet mogelijk zijn. Daarom is het beter daarover zo vroeg als mogelijk, duidelijkheid te bieden.

Koninklijke Schouwburg Den Haag: ceremoniële start

Wat gebeurt dan wel? Net als in 2020 wordt vroeg in de middag een ceremonie georganiseerd, dit jaar in de Koninklijke Schouwburg, met bijzondere verhalen van veteranen, speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door verschillende solisten. Dit hopelijk in aanwezigheid van meer gasten dan in 2020 toen slechts dertig personen in de Ridderzaal mochten. Met de NOS wordt besproken of en hoe dit programma kan worden uitgezonden.

Kamp Malieveld: veteranenverhalen en muziek

Extra is dit jaar een tweede programma waarin veteranenverhalen worden “opgehaald” uit heel Nederland. Die worden in Den Haag in een muzikale setting gepresenteerd. Dit met betrokkenheid van bekende populaire Nederlandse solisten.

Afhankelijk van de (on)mogelijkheden kunnen er meer of minder gasten aanwezig zijn. Het programma wordt georganiseerd in een kleine, besloten, geheel coronaproof georganiseerde faciliteit op het Malieveld: Kamp Malieveld. Immers de plek waar de veteranen zich in normale tijden ook verzamelen. Als het niet mag op het Malieveld, wordt in Den Haag een binnenlocatie gekozen.

Dit programma van ongeveer 45 minuten begint om 17.00 uur en wordt uitgezonden door omroep Max. Deze uitzending kan met een stream worden gevolgd.

Publiekscampagne

In aanloop naar de Nederlandse Veteranendag wordt een publiekscampagne georganiseerd met onder andere een tv- en radiospot. Nu er geen stevig fysiek evenement kan worden georganiseerd, is het van nog groter belang geworden Nederland op dit punt weer even wakker te schudden. Uit onderzoek van vorig jaar bleek namelijk dat het wegvallen van het fysieke evenement de interesse van de Nederlanders in veteranen, deed afnemen.

Locatie

Den Haag
Nederland