Skip to main content

Super veilige schiethuizen voor commando’s na verlies collega

 

De Special Forces van het Nederlandse leger krijgen twee nieuwe, hypermoderne schiethuizen. In 2016 verloren commando’s een collega tijdens een training in een onveilig complex. Dat willen ze nooit meer meemaken. Eind 2023 moet de eerste superveilige schietbaan open gaan.

Na het schot van een sniper direct met een team commando’s een huis binnenvallen. Of met voertuigen op een doel afstormen en dat tot een afstand van 100 meter veilig onder vuur nemen. Voor dit soort complexe oefeningen moeten commando’s nu nog naar het buitenland. Maar straks kan dat gewoon in Soesterberg en Ossendrecht waar de gloednieuwe schiethuizen verrijzen.

Op de oefenterreinen kunnen de militairen levensechte operaties nabootsen in stedelijk gebied. Er komt een snipertoren, een overdekte schietbaan die geheel naar wens is in te richten en waar de Special Forces naar bijna alle kanten veilig met scherp kunnen schieten, ook vanuit voertuigen. Elke militair die aan de oefening deelneemt wordt met camera’s gevolgd, zodat er na afloop lessen kunnen worden getrokken uit het optreden.

Tekst: Raymond Boere
Foto: AD
Bron: www.ad.nl