Skip to main content

SOF-operaties sneller, veiliger
en effectiever

 

Ondersteuning van eenheden aan de Commandotroepencompagnieën is al jaren niet meer weg te denken. Deze ‘enablers’ staan vanuit hun vakgebied de Special Operations Forces (SOF) bij, zowel tijdens de gereedstelling als daadwerkelijke inzet. Veelal kwamen ze uit conventionele eenheden. Daar komt nu verandering in. Afgelopen maand werd het definitieve reorganisatieplan ondertekend.

Tijdens inzet gingen al regelmatig eenheden als genie, EOD en logistiek mee met de commando’s. De recente missie in Mali (MINUSMA) is daar een sprekend voorbeeld van. Echter, in het slechtste geval kwamen de eenheden elkaar pas voor het eerst tegen op de vliegtuigtrap, terwijl er tijd nodig is om zaken op elkaar af te stemmen.Deze situatie gaat per 1 juni veranderen, als de nieuwe SOF Support-compagnie wordt opgericht. In deze nieuwe eenheid worden meerdere typen enablers ondergebracht. Op deze manier krijgt de commandant een toolbox die troops to task ingezet kan worden. Tijdens uitzendingen gingen al regelmatig eenheden als genie en logistiek mee. MINUSMA is daar een sprekend voorbeeld van. ‘Commandant beschikt over een toolbox vol specialisten’

Reorganisatie SOF Support
‘SOF-operaties sneller, veiliger en effectiever’: dat is het uitgangspunt van de reorganisatie. Defensie gaat extra investeren in de ondersteuning van SOF-operaties van het KCT. Hierdoor kan de ‘commando speciale operaties’ zich beter richten op zijn primaire taak.Daarnaast worden de slagkracht en het voortzettingsvermogen vergroot en verbeteren de reactietijden. De nieuwe eenheden worden integraal onderdeel van het KCT en worden geplaatst in Roosendaal en Rucphen.Naast deze uitbreiding worden de Charlie- en Deltacompagnieën van 12 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade omgevormd tot SOF Support-eenheden, wel blijven ze onderdeel van de brigade.

Tekst: Vanessa Strijbosch
Foto: Mediacentrum Defensie
Bron: www.magazines.defensie.nl